Kompostering: Gode råd

23. juni 2009

Problemer med å bli kvitt avfallet etter hyttetoalettet? Her får du noen gode råd om kompostering.

En god kompost krever litt omtanke og stell. Når du komposterer kjøkken-, hage- og toalettavfall, får du jord som belønning for innsatsen. Når man starter en kompost, skal man legge 5 – 10 cm bark, kvist eller jord i bunnen av beholderen. All kompost trenger oksygen, og man bør derfor dekke avfallet med kompoststrø, flis, kvist og lignende. Det er viktig å bruke sanitærbark (grov tørket bark) for å skape luft og ta vare på fuktighet i komposten. Er komposten tørr kan man tilsette vann, er den for fuktig må man kontrollere dreneringen eller blande i tørr masse som fin sanitærbark. Jo varmere det er, jo raskere vil kompostering skje. Kompostering utvikler varme og temperaturen i beholderen kan komme opp i 40-50 grader. Er det kaldt der man komposterer, krever prosessen mer tid - men resultatet blir det samme. Når en kompostbeholder er full bør det legges et ca 5 cm lag med sanitærbark på toppen.

Hva kan man kompostere?
• Husholdningsavfall som kaffefilter, teposer, frukt og grønnsakavfall, matrester etc. Jo
mer man finfordeler avfallet, jo hurtigere går prosessen i kompostbeholderen.
• Hageavfall som løv, små kvister, gress, ugress, barnåler etc. Når man komposterer husholdningsavfall og hageavfall sammen, får man det beste sluttproduktet.

En god kompost trenger:

• Oksygen
• Rett fuktighet
• Nok tid
• Varme

Tømming av kompostbeholderen

På våre store toaletter tømmes kompost ut av det kammeret som har stått lengst, når alle kammerene er fulle. Avhengig av hvor mange som bruker toalettet, kan de små toalettene trenge etterkompostering i en egnet beholder. Etter rengjøring (spyling med vann) legges et nytt lag med sanitærbark i bunnen.

Slik bruker du ferdig kompost

Ferdig kompost er det siste punkt i kretsløpet for ditt husholdnings/hageavfall. Husk imidlertid at komposten er veldig næringsrik og at den ikke kan brukes direkte til å så eller plante i. Bruk komposten som jordforbedring eller gjødsel.

Ventilasjon og lukt

For å unngå lukt må alle typer hyttetoaletter ha ventilasjon. Et riktig installert ventilasjonssystem vil gi deg et luktfritt toalettrom. På alle toaletter bør det monteres et luftrør som går fra toalettet og opp over taket. Det utvendige røret bør stikke over mønet uansett hvor langt ned på taket det kommer ut, for å unngå nedslag av lukt utenfor. Ventilasjonsrøret bør være uten bend og bøy, for at viften skal klare å lede luften ut. Det er også viktig at toppen av ventilasjonsrøret ikke kommer i kontakt med trær eller grener. Det er også nødvendig å ventilere toalettrommet med en lufteventil, vi anbefaler at denne plasseres nede ved gulvet mot utvendig vegg. Husk å lese instruksjonsheftet nøye før du monterer og tar i bruk ditt nye hyttetoalett. I tillegg til ventilasjon bør du jevnlig kontrollere væskenivået i toalettet. For mye urin skaper dårlig kompostering og ikke minst lukt, bland i litt sanitærstrø for å trekke til seg væsken.

Del dette: